Artikel i nordens førende Bryllupsmagasinet, forår 2022
I dag kan man vælge mellem mange og flotte færdige vielsesringe, men måske drømmer du om at få din helt egen vielsesring? En som føles mere som DIG. I denne artikel taler vi med guldsmed Lene Hald om at designe sin egen vielsesring.
Tekst: Camilla Lærke Mors
For nogle år siden gik et par ned ad Gothersgade i København. Træerne i Kongens Have lyste grønt, fuglene sang og i Rosenborg Slot, som lå tæt ved, glimtede Dronningens kronjuveler i slottes kælder. Men parret skulle til Gothersgade 99. Her lå – og ligger stadig – en fin, lille guldsmedeforretning. No 99 hedder den, hvor smykkedesigner Lene Hald deler guldsmedeforretning- og værksted med en anden guldsmed, og som parret havde fået anbefalet af brudens søster, som havde fået lavet sin vielsesring der.
Havde ikke penge nok
— Parret kom stolte ind med arveguld, som bestod af to tyndslidte ringe. De ønskede sig de mere gedigne ligge-i-ske-ringe, men der var hverken nok genbrugsguld eller budget til det, så de gik slukørede ud derfra, fortæller Lene Hald, som var mindst lige så ked af det som parret.
Lene Halds design hvor to ringe kan ’ligge i ske’, nærmest putte sig til hinanden med mønsteraftegninger fra sandet i støbeformen, og som altid er forskelligt fra støb til støb og fra ring til ring. Men sætter man ringene sammen, passer de til hinanden. Det vil sige et sæt vielsesringe med en ekstra stærk symbolværdi. Men også bekostelige for et par, der var på SU. Men så skete der noget.
Tænk ud af boksen
— Efter en time kom de tilbage igen og kunne fortælle, at hele familien havde samlet guld sammen, og så havde de pludselig guld nok til deres ringe.
Lene fortæller også, at brudens ring skulle have en facetteret, filet overflade, fordi hun altid havde gang i den, og måske var fyldt med facetter selv, hvor gommens ring skulle være mere blød med en ensartet overflade og lægge sig rundt om hendes ring, nærmest favne hende.
— Det passede så godt til hvem de var og deres forhold, siger Lene, der gerne vil fortælle historien, fordi den viser, at det kan lade sig gøre at få specialdesignede ringe, hvis man tænker lidt ud af boksen. F.eks. at få familien til at rode de gamle gemmesteder igennem for guld.
Som en sten på stranden
Lene Hald har skabt vielsesringe lige så længe hun har arbejdet som smykkedesigner. Hendes designunivers er inspireret af naturen, blomster og ikke mindst kronjuvelerne på den anden side af gaden. Men lige hvad angår vielsesringene, hælder hun til det enkle uden diamanter.
— Jeg synes vielsesringe skal være klassiske smykker, fordi de skal holde hele livet, siger Lene, der typisk først møder den kommende brud, når hun besøger guldsmedebutikker. Måske anbefalet af en veninde, og derefter tager hun sin kommende mand med.
— Det er en god idé at prøve flere ringmodeller, før I beslutter jer. Men et godt råd er også at se efter ringe, der skal være behagelige at have på og ikke kun, hvordan de ser ud. Jeg plejer at sige, at de skal være ligesom en lommesten, man finder på stranden. Sådan en ’blød’ sten med rundede kanter, man har lyst til at røre ved. Det er vigtigt at tænke over, hvordan ringen føles at have på.
Prøv jer frem og tal sammen
Lenes erfaring er, at det især for manden er afgørende, hvordan den føles.
— Nogle mænd kan godt opleve det lidt klaustrofobisk, fordi de aldrig har gået med ring før. Derfor bruger jeg meget tid på at tale med dem om, hvad de laver til daglig. Arbejder han f.eks. med sine hænder og med værktøj, så skal ringen være en, der ikke er i vejen, og som kan tåle en lidt hårdhændet hverdag.
De fleste guldsmede har ligesom Lene prøveringe i guld og sølv, samt flere udstillingsmodeller man kan prøve.
— Jeg sporer mig ind på deres smag, ønsker og præferencer, mens de prøver ringe, og vi sammen taler om design og udtryk, tykkelse af ringe, volumen og hvordan de føles at have på. Og vi taler også om den historie, der binder dem sammen, og hvordan vi kan udtrykke det i ringene, forklarer hun.
Kom gerne mange gange
Når design og mål er på plads, kan man vælge at få lavet et prøvepar i sølv først. Det er en service Lene gerne giver, og som hun siger, så kan hun jo bruge sølvet igen. De fleste kommer en eller flere gange for at få målt om ringene passer, og om designet er, som de havde drømt om.
— At få lavet sine vielsesringe er en helt særlig oplevelse, og derfor synes jeg, at det er vigtigt at yde den service, hvor man gerne må komme flere gange, siger Lene, der har oplevet mange rørte par, når ringene endelig er klar. Og det er de som regel 2-3 uger efter man har bestilt dem.
Materialer og tendenser
I forhold til materialer sværger Lene mest til guld.
— 18 karat har mere dybde og glød, og det synes jeg passer rigtig godt til vielsesringe, siger Lene, der også får mange henvendelser om mere volumen end tidligere.
— Der er en klar tendens til vielsesringe med mere volumen og robusthed, og gerne lavet med genbrugsguld. Især efter corona, hvor man måske har ryddet op sine ting og gjort sig overvejelser om sit liv, er der et behov for at genbruge i stedet for at købe nyt. Mange kommer med arveguldet, og det synes jeg har god symbolværdi, afslutter guldsmeden på Gothersgade, som også kan bruge det gamle guld som en del af ringenes design.
Gode råd
Tag udgangspunkt i hvem du er og jeres forhold, når I overvejer design.
Er du en rigtig ’smykkepige’, så er det en god idé at få en enkel vielsesring.
Skal I giftes i august, så gå senest i gang i juni med at se på vielsesringe.
Besøg guldsmedene og prøv ringene. Du kan ikke altid tænke dig til, hvordan vielsesringen skal være og føles på.